Geen droomstad, maar droomland: Cambodja


Stedentrip Cambodja
Dit keer geen droomstedentrip, maar een droomreis naar een droomland. Cambodja is een land dat grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. In Cambodja zijn veel monumentale tempels te vinden. De invloeden van het hindoeïsme en het boeddhisme is goed te zien in dit land.
De tempel van Angkor Wat is een hindoeïstische tempel en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De maximale hoogte van het monument is 65 meter en bestaat uit een oppervlakte van 1 vierkante kilometer. De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145. Voor de bouw van Angkor Wat zijn vijf tot tien miljoen op elkaar gestapelde stenen gebruikt. Er zijn twee theorieën over hoe de stenen naar Angkor Wat werden gebracht. In veel blokken steen zijn gaten van 2,5 centimeter doorsnede en 3 centimeter doorsnede gevonden. Er is een theorie waarbij gedacht wordt dat dit gebruikt werd voor een metalen verbinding tussen de stenen. Een andere theorie is het gebruik van speciaal gegraven kanalen. Er zijn namelijk kanalenstelsels die verbonden zijn door korte stukken weg of rivier die recht naar Angkor Wat leiden. 

Stedentrip CambodjaDe hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. In deze stad zijn veel invloeden van de Franse stedenbouw te vinden. De stad heeft een regelmatig stratenpatroon, maar wordt doorsneden door brede boulevards. Enkele Franse gebouwen zijn gesloopt, maar er zijn er nog genoeg te vinden in koloniale stijl. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Nationale Bibliotheek en hotel Le Royal. Ook vind je Wat Phnom, de oorsprong van de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh. Het verhaal van Wat Phnom gaat dat en rijke weduwe in 1372 vijf boeddhabeeldjes vond die verstopt waren in een holle boomstam. Haar naam was Penh. Vlakbij haar huis lag een heuveltje waar ze een heiligdom voor de boeddhabeeldjes maakte. Later werd de heuvel verhoogd en werd er een grotere tempel gebouwd, Wat Phnom. Deze tempel wordt druk bezocht op feestdagen. De Cambodjanen komen er om te bidden voor geluk en voorspoed. Mocht je wens vervuld zijn, dan is het ook de bedoeling dat je een dankoffer brengt. Er wordt veel voedsel geofferd. Rond Wat Phnom zijn er veel apen die deze versnaperingen zeker lusten.

Als je van reizen houdt en bovenstaande leest dan weet je dat Cambodja een droomland is en is zeker aan te raden is om naartoe te gaan. Mocht je genoeg tempels bekeken hebben dan zijn de prachtige stranden in Cambodja er om heerlijk uit te kunnen rusten en te genieten van het klimaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten